Slalomåkning i OS

I de olympiska vinterspelen ingår det sex skilda alpina grenar i två olika kategorier som är teknik- och fartgrenar. Dessa är:

  • Slalom – i denna gren har banorna många portar som står tätt intill varandra och är tydligt markerade med flaggor på var sin sida om den slingrande banan. Det kräver att slalomåkaren åker med snabba vändningar och svängar. Det krävs två åk för att avgöra vem som blir vinnare.
  • Störtlopp – är den alpina gren som är farligast, eftersom åkarna kommer upp i mycket höga hastigheter. Åken är krävande med hopp och svängar och man åker bara ett åk. Den som åker snabbast vinner!
  • Storslalom – är en gren som kräver teknik, men ändå gäller det att vara snabb i svängarna. En storslalom bana har olika längd på sina vändningar, allt från korta till långa, samtidigt som terrängen är varierande. Grenen är en mix av slalom och störtlopp. Två åk krävs för att kora en vinnare.
  • Super-G – är en mix av storslalom och störtlopp. Åken går väldigt snabbt, men portarna och utformningen av banan är likt storslalom. Det åks bara ett åk och det gäller vara snabbast för att vinna.
  • Superkombination – är en kombination av störtlopp och slalom. Detta gör den grenen mycket krävande då det gäller att klara av både farten och tekniken. En vinnare avgörs genom att åkarna åker två åk.
  • Lagtävling – är parallellslalom där två åkare möter varandra. Lagen består av två damer och två herrar. Det gäller att laget är snabbast för att vinna.

Skillnader

Reglerna är desamma både för herrar och damer. Den enda skillnaden är att de banor som damerna åker är lite kortar och har en lägre fallhöjd, som också innebär att antalet portar är färre. Herrarnas skidor är något längre jämfört med damernas.

Svenska framgångar

I senaste OS 2018 var det Frida Hansdotter och André Myhrer som såg till att ta guld i slalom för Sverige. I andra OS har André Myhrer, Anja Persson, Pernilla Wiberg, Ingemar Stenmark, Stig Sollander och Lars-Börje Eriksson vunnit medaljer av olika valörer (1980-2010).