Om sporten slalomåkning

En av de mest populära vintersporterna i Sverige är skidsporten slalom. Den är populär både som åskådarsport och som fritidssysselsättning. Större tävlingar med professionella åkare drar alltid mycket publik, både på plats i backen och hemma framför TV-apparaterna. På samma sätt har en stor mängd svenskar någon gång stått på ett par slalomskidor.

Historien bakom slalom
Slalom inom alpinsporten sägs ha uppfunnits av en engelsman. Sir Arthur Lunn, som tillbringade en stor del av sitt liv i Schweiz. Han kom på idén med att åka nedför en backe och svänga på ett förutbestämt sätt genom portar som kunde sättas upp på olika sätt för att variera svårighetsgraden. Skidgrenen slalom utvecklades därefter snabbt och blev en officiell olympisk gren år 1936 i samband med vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen. Uppfinnaren Arthur Lunn belönades år 1952 med ett ”knighthood” för sina insatser inom skidsporten och relationerna mellan England och Schweiz och kunde därefter titulera sig ”Sir”.

Grenar inom slalom
Det finns flera olika grenar inom alpinsporten slalom.

  • Slalom: Den traditionella gren där man genom en bana av blå och röda portar ska åka så snabbt som möjligt. Varje åkare får två åk på sig och vinnare är åkaren med den sammanlagt bästa tiden. Portarna sitter relativt tätt i slalom, vilket gör att farten blir något lägre än i andra slalomtränare.
  • Storslalom: Här det längre mellan portarna och därför högre fart, men liksom i slalom körs tävlingen med två åk och sammanlagt bästa tid är det som ger vinst i tävlingen.
  • Super-G: Denna gren är en blandning mellan störtlopp och slalom med ännu längre avstånd mellan portarna och därmed högre fart, upp till 90 kilometer per timme. I denna gren körs endast ett åk.
  • Superkombination: Precis som namnet antyder är detta en kombination av flera olika grenar, antingen ett åk super-G plus ett åk slalom eller ett åk störtlopp plus ett åk slalom. Snabbast tid inom respektive kombination vinner.

Stora svenska slalomstjärnor
Att slalom är en folksport i Sverige kanske har bidragit till att Sverige har haft flera stora internationella slalomstjärnor. Mest känd är troligtvis Ingemar Stenmark som tog OS-guld två gånger, VM-guld fem gånger och hela 86 st världscupsegrar i slalom och storslalom mellan 1973 och 1989. Andra storstjärnor är Pernilla Wiberg med bl.a. två OS-guld och fyra VM-guld, samt Anja Pärsson med ett OS-guld och sju VM-guld. Även i ishockey har Sverige haft stora framgångar med flera medaljer. Världsmästerskapet i ishockey arrangeras varje år och att det svenska laget tar sig minst till kvartsfinal är en självklarhet för de flesta.

Termen ”slalom” förekommer även i andra sporter som vattenskidåkning, rullskridskor/inlines och skateboard men det är inom alpin skidåkning slalom är mest känt.